© Wannes Cré


Buurt rond Rataplan

zondag 29 november

Alle bewoners van het Jan Borluutplein, Terloplein en Jan de Laetplein, en van de straten ertussen: de Wijnegemstraat, Kwekerijstraat, Florastraat, Linnaeusstraat, Terlostraat, Vooruitzichtstraat en A. Rodenbachstraat werden door de nieuwe medewerkers van buurthuis/broedplaats/kunstencentrum Rataplan aangesproken en uitgenodigd om kennis te maken. Daarbovenop een brief in het Nederlands en het Arabisch met de mededeling dat ik vandaag bij alle huizen halt houd waar voor de raam een rode driehoek hangt.
Vorige week nog had ik in de Willibrorduswijk voorgesteld een driehoek, cirkel, vierkant of ruit. Een rode driehoek had ik zelf nooit durven voorstellen. Politieke gevangenen in concentratiekampen droegen hem op de mouw en later werd het symbool omarmd door het antifascistisch front. Maar misschien ben ik wel de enige die er vandaag aan denkt en aan sommige ramen hangt de driehoek met de punt naar boven en hier en daar met de punt opzij en aan een huis met een rode driehoek houd ik liever halt dan aan een huis met een hakenkruis.
En zo gaan mijn goede vriend en ik van vroeg in de middag tot laat in de avond van deur tot deur om een werkje te tonen met muziek en soms bellen we aan drie deuren tegelijk en groeten de buren elkaar en soms komen er mensen voorbij die mee blijven kijken en soms krijgen we muntthee aangeboden en daarna zeggen de mensen danku of dat doet deugd en dan gaan mijn goede vriend en ik tenslotte lichtjes onderkoeld maar hoogst voldaan naar ons eigen huis.

#wereldtourneeinantwerpen